OKC Palach

OKCPalach-OKCOmladinski kulturni centar Palach, ponos riječke alternativne scene i jedan od najstarijih bastiona urbane kulture u regiji, bez kompromisa je posvećen misiji razvoja kulturne scene grada Rijeke, Kvarnera i cijele Hrvatske. U posljednjih pola stoljeća na pozornicama Palacha nastupili su nebrojeni akteri regionalne, europske i svjetske glazbene scene, a njegovi šankovi i plesni podiji odgojili su generacije mladih koji će uvijek istaknuti njegov utjecaj na osobni i kolektivni razvoj riječke glazbene scene.

U današnje turbulentno vrijeme ekonomskih i socijalnih kriza, novih hladnih ratova, nemilosrdnog marketinga i dominante propagande zatupljivanja kolektivne svijesti prostor poput Palacha potrebniji je nego ikada. Centar za mlade u kojem će se svaki pojedinac moći zaroniti i zajahati različite valove zvuka kao i  kreativno izraziti bez osuđivanja od strane društva, stvarajući nove vrijednosti umjesto nekritičke konzumacije popularne umjetnosti kojoj su glavna vizija, misija i cilj profit.

Cilj projekta OKC Palach  je omogućavanje dostupnosti korištenja svojih prostora žanrovski i stilski raznovrsnim grupama i pojedincima čije djelovanje pozitivno utjeće na neposrednu i širu okolinu. Glazbeni programi, studentske izložbe, filmske projekcije, predstave alternativnih kazališnih skupina, kreativne radionice, otvorene debate i rasprave o aktualnim temama i edukativni programi samo su neke od aktivnosti čija se provedba poticati u klubskim prostorijama.
Upravljanje i koordinaciju programske sheme u novoj inkarnaciji Palacha preuzeli su Savez udruga Molekula i Studentski kulturni centar, koji su dosadašnjim djelovanjem i aktivizmom dokazali svoju posvećenost intergaciji i olakšavanju provedbe programa u kulturi za članove i ostale organizacije. Osnovna ideja vodilja je uspostavljanje multikulturalnog dijaloga i omogućavanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti svim zainteresiranim stranama koje dijele srodnu filozofiju.

Na temelju zajedničkog programskog djelovanja teži se postizanju veće sinergije nezavisne i studentske kulture i uzajamnoj potpori kvalitativnom razvoju i pozicioniranju Palacha kao prostora u kojem će se projekti moći ostvarivati uz minimalnu naknadu i maksimalnu profesionalnu organizacijsku i tehničku podršku. Okupljen tim sudjelovao je u svim relevatnim kulturnim zbivanjima na riječkom području, a njihovo profesionalno iskustvo i pozitivan duh bit će osnova na kojoj će se graditi buduće klubske sezone.

U Palachu trenutno su za korištenje dostupna dva koncertna prostora čiji program najčešće slažu udruge koje dugi niz godina djeluju unutar saveza Molekula: Distune Promotions, Ri Rock, K.LJ.B. i Škatula, a u razvoju programa sudjeluju i mnogi nezavisni promotori. Multifunkcionalnu galeriju Palach vodi S.K.C. i osim likovnih izložbi namijenjena je održavanju filmskih ciklusa, diskusija, konferencija i ostalih aktivnosti koje vode prema razvoju civilnog društva.

Priča o Palachu – Od pomfrita do punka – rirock.com